20110329

Three Sisters - Första försöket!

Gårdagens mål var att gå upp på den östra toppen av Three Sisters. Det är en tur som vi länge pratat om men som aldrig blivit av, kanske för att de flesta med lokalkännedom vi pratat med sagt att det inte går att göra som en dagstur om man inte har tillgång till skoter. 
Med mina tidigare turer i svenska fjällen som ibland varit riktigt långa kände jag ett visst sug efter att motbevisa dessa kanadensiska "locals".

Med kanske en gnutta för mycket hybris så packade jag, Erik och Ludde in oss i bilen kl:06.30 och fick sedan skjuts till White Spruce Trailer Park (nr 1 på kartan).
Planen var att ta en rakare och mer direkt access till toppen än den annars vanliga bakvägen från norra sidan av berget. (På kartan från 1 via 4 och kamvandring till toppen 3)

Översikt över turen
 
 
Erik med superkartan

När vi kommit en bit närmare berget började vi inse att den planerade vägen kanske inte var så bra som vi först trodde. De kanadensiska kartorna har nämligen en ekvidistans på 60m i jämförelse med de svenska på 20m, detta resulterar lätt i att man underskattar hur brant saker och ting faktiskt är i verkligheten.
En snabb titt på kartan igen och ny rutt blev att gå via topp 2 och kamvandring till topp 3.

Kowalczyk's Bowl


Inte heller detta vägval skulle visa sig vara utan problem. Efter att ha kommit upp en bit i bowlen (numera döpt till Kowalczyk's Bowl efter Erik med superkartan) så brantade det på och vi tvingades sätta skidorna på ryggen och påbörja något som mer kan liknas med alpin klättring än en vanlig topptur på skidor.

De sista 500 höjdmetrarna avverkades i en lutning mellan 30-50° och många gånger hade ett par stegjärn och en isyxa inte alls varit en dum idé att ha till hands. (<hint> födelsedagspresent när jag kommer hem </hint>)

Väl uppe på topp 2 (2400.möh),  8 timmar och 1400 höjdmeter efter vi startat turen bestämde vi oss för att det fick räcka för denna dag.

Den sista kamvandringen såg helt klart görbar ut men skulle sannolikt ta en tre timmar extra och inget vi kände oss laddade för.
Blev istället nedfart i Kowalczyk's Bowl tillbaka till där vi började turen och en obligatorisk after hike-öl på The Pub.

En glad Ludde tar sig upp på toppen

Three Sisters östra topp i bakgrunden.
Till höger om mig syns första vägvalet, till vänster syns det andra  vägvalet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar